Ik ga naar China, heb ik een visum nodig?

Wanneer je naar China gaat kom je in een hele andere cultuur met veel gebruiken die in Westerse landen niet voorkomen. Ook het aanvragen van een Chinees visum gaat iets anders (en is ingewikkelder) dan voor andere landen. Er zijn vrij veel documenten nodig om goedkeuring te krijgen, begin dus op tijd met het aanvragen van je visum! 


Toeristenvisum
 

Ten eerste heb je vrijwel altijd een visum nodig wanneer je naar China gaat, onafhankelijk van hoelang je verblijf duurt. Alleen wanneer je op doorreis bent en een overstap hebt in China kun je er 24 tot 72 uur zonder visum verblijven. Voor alle langere bezoeken moet je (in Nederland al) een visum aanvragen. Een toeristenvisum vereist al een heleboel documenten. Voor de aanvraag heb je nodig: een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na de datum van de visumaanvraag, een volledig ingevuld visumformulier met een recente paspoortfoto, een kopie van je ticket van zowel naar als weer uit China, een kopie van je reservering(en) van je verblijf in China en een reisschema met wat je elke dag van je reis in China gaat doen. Met al deze documenten kun je dan (op afspraak) langs de Chinese ambassade in Den Haag, waarna je vaak binnen vier werkdagen je visum krijgt. Nadat je deze hebt ontvangen heb je 90 dagen om China binnen te komen, dus vraag het visum ook weer niet té vroeg aan! 


Studentenvisum
 

 Wanneer je gaat studeren in China heb je een ander visum nodig. Er is een studentenvisum voor wanneer je korter dan zes maanden verblijft (X2-visum) en één voor wanneer je langer dan een half jaar in China gaat studeren (X1-visum). Voor het aanvragen van deze studentenvisa heb je de volgende documenten nodig: een paspoort dat tot nog minstens 6 maanden na je vertrek uit China geldig is met minimaal drie lege pagina's, een officiële paspoortfoto, een uitnodigingsbrief van het Chinese Ministerie van Onderwijs en een kopie daarvan, een toelatingsbrief van de school/universiteit waar je wilt studeren en een kopie daarvan, een bewijs van het reisarrangement (kopieën van vliegtickets en verblijfsreserveringen) en een volledig ingevuld visumaanvraagformulier. Wanneer je het X1-visum aanvraagt heb je daarnaast ook nog het Physical Examination Record for Foreigners nodig, dit is een verplichte medische keuring voor studenten die langer dan een half jaar in China zullen verblijven. Wanneer je na al dit geregel je visum hebt mogen ontvangen en je reis naar China hebt gemaakt, moet je jezelf ook laten registreren bij een lokaal politiebureau. Het kan zijn dat de universiteit waar je heen gaat dit regelt, maar controleer dat wel even! 

 

Kortom, wanneer je naar China wilt is er een flinke papierwinkel die je moet kunnen laten zien aan de Chinese ambassade. Begin dus zeker op tijd met aanvragen zodat je met een gerust hart op reis kan. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen, of kijken op de website van de Chinese ambassade